Sider

tirsdag 28. september 2010

Den digitale verden gjør alt så mye enklere!

Optimistisk overskrift, ikke sant!? Utgangspunktet for dette blogginnlegget stammer fra den delen av jobben min som handler om internasjonalisering (mitt virke som eTwinning-ambassadør for Hordaland (og Rogaland) - på oppdrag fra IKT-senteret).

Internasjonalisering i skolehverdagen er jo så mye enklere i dag enn for bare 5 - 10 år siden. De siste 4 årene har jeg og mine kollegaer ved skolen hatt flere eTwinning-prosjekter gående. Enkelte år har 6 av 7 klasser vært med på et prosjekt, til og med SFO. Foto/video/blogging/statistikk/publisering med ulike web 2.0-applikasjoner, kan være stikkord for de ulike prosjektene våre.

Hovedmålene for alle slike internasjonale prosjekter er å kommunisere og samarbeide med elever fra andre land ved hjelp av ulike IKT-verktøy. Den kulturelle, den språklige og den digitale dimensjonen ligger til grunn.

Også i år skal nesten alle ved Tyssedal barneskole være internasjonale;-)
  • SFO deltar i et foto-prosjekt; Snapshot of Europe (bloggen er fra fjoråret, ny kommer snart).
  • 1. - 4. klasse deltar i Voices of the World, der vi også publiserer bidragene på en av mine blogger IKT inn i skolen.
  • 6. klasse er hovedaktørene i et Comenius-prosjekt G.U.E.S.S 
  • 7. klasse skal snart inn i et statistikk-prosjekt - her publiserer vi ikke world wide, dessverre - jobber i vårt lukkede rom på eTwinning-portalen.
Men hvorfor markedsfører jeg mitt virke her for dere? Jo, det har seg slik at jeg i kveld har publisert september-oppdraget for Voices of the World (på vår blogg), og i den anledning måtte jeg innom NING-et som vi voksne samarbeider på (OneVoice). Og da fikk jeg et glimt av et innlegg som handler om digital natives, av Sharon Tonner - og da var jo veien kort til å tenke på vårt studium.

Sharon, som i 2007 fikk ideen til, og startet opp prosjektet - et globalt prosjekt faktisk, da vi har hatt bidragsytere fra mange verdensdeler), er "a lecturer at the University of Dundee, Scotland, ICT specialist, primary education".

Sharon er en driftig dame når det kommer til IKT, læring og skole. Hun simpelthen elsker "ICT-related equpiments and gadgets" (hun fikk hadde selvsagt iPhone lenge før jeg fikk tilgang til den i Norge -jeg fikk et lite gløtt inn i den da vi traff hverandre på et eTwinning-seminar på Nesodden).

Hun er enormt kreativ, og har mange gode ideer til hvordan en kan integrere digitale verktøy i den daglige opplæringen - jeg tror ikke jeg tar kraftig i når jeg sier at hun alltid har den femte grunnleggende ferdighet i tankene sine.

Sharon har sin egen blogg Tecnoteach, og denne tenker jeg det kan være nyttig for flere enn meg å se hva hun skriver om sitt virke. Særlig hennes to nylige innlegg (september 2010). Hun spør:

"Are today's students really Digital Natives as Marc Prensky  defines them or are they just Digitally Naive?" (Tonner, 2010).

Kjære lesere, legg merke til hennes "motto"; Every new device is just a stepping stone and not the end, OG at hun introduserer seg selv vha en Voki (en avatar) - god lesning!


3 kommentarer:

  1. Kjempeflott Eva! Føler i hvertfall at du er en "digital Native" :)

    Jeg er snart ferdig med Hauge, Lund og Vestøls bok om undervisning i endring, og ser de er svært opptatt av det samme dilemmaet; lærere som ikke er "Natives" med henblikk på digitale nettverk og disses utvikling i skolen. De konkluderer vel med at nye læringsformer endrer skolen, organiseringen og ikke minst det store emnet; hvordan vi lærer :)Spennende å lese bloggen din, du er utrolig reflektert og er en kapasitet i dette studiet...

    SvarSlett
  2. Jeg er imponert over alt du har fått til av internasjonalisering på skolen din! Og fått så mange med! Og så likte jeg vrien med Digitally Naive. I mange tilfeller en like treffende karakteristikk som "native".

    SvarSlett
  3. Hei Eva

    Så flott å se alle prosjektene elevene på din skole deltar i. Dette skal jeg jammen vise til mine lærere. Ved å vise slike inspirerende muligheter vil jeg kanskje kunne trigge dem til litt nytenkning i forhold til deres egen undervisning:-)

    SvarSlett